Mindful hatha yoga

Unieke combinatie

Tijdens een mindful hatha yoga les combineer ik mijn kennis vanuit verschillende achtergronden. Ik creëer daarmee unieke lessen waarin ik jou uitnodig om vanuit je hoofd in je lijf te zakken.

De verschillende stromingen waaruit ik inspiratie put zijn onder andere Hatha Yoga, traditionele Chinese Geneeswijzen, Bio-energetica, TRE, Klassieke Shaiva Tantra, Mindfulness, Sjamanisme, Chakra Yoga, Restorative Yoga, Yoga Nidra en Anusara Yoga.

Ik nodig je tijdens de les uit om te bewegen op je ademhaling. Het grootste deel van de tijd zul je je ogen dicht hebben. Ik geef instructies en tips, maar je kunt het niet fout doen. Het gaat er niet om hoe het er van de buitenkant uit ziet. Het gaat er om wat jij vóélt. Is dit een voedende beweging? Kun je jezelf toestaan te doen wat goed voelt? 

Uiteindelijk beweeg je in en uit de houdingen op de ademhaling, waardoor een ‘flow’ ontstaat. Je komt even helemaal uit je hoofd en je wordt één met de sensaties in je lichaam. Mensen beschrijven deze ervaring als rustgevend en stress verminderend, zelfs tot dagen na de les.

Bio-energetica

Bio-energetica is ontwikkeld in 1910 door Alexander Lowen, student van Wilhelm Reich. Mijn docent Anodea Judith beschrijft het als ‘aarden’: het loslaten van opgeslagen spanning zodat we kunnen zakken en meer en meer gaan leven ín het lichaam.

De theorie zegt dat pijnlijke ervaringen die niet compleet doorvoelt zijn, vooral uit de kindertijd, opgeslagen worden in het bindweefsel. Het bindweefsel verhard zich daardoor. Deze verharding kan letterlijk zichtbaar zijn in je lichaam. Dit worden karakterstructuren genoemd.

Mogelijk beschermt iemand met een kromme bovenrug het hart met het schild van de schouders.

Met een combinatie van bio-energetische oefeningen, beweging, ademhalingstechnieken en klank, maak je ruimte om chronische lichaamsspanning los te laten. Pijnlijke emoties en ervaringen worden verwerkt. Je maakt ruimte zodat jouw levensenergie weer vrij kan stromen!

 

YogaPoint Zuilen

Doe mee

Elke woensdagavond geef ik een Mindful Hatha Yoga in Utrecht Zuilen. Je kunt live of online aansluiten.